A keringési zavarok okozta bőrproblémák

Ha problémánk van a keringésünkkel, akkor az hamar meglátszódhat a bőrünkön, elsősorban az arcbőrünkön. Na de mit is jelent pontosan az, hogy keringési zavar? Ha valami miatt megváltozik a keringés sebessége, vagy a keringő vér mennyisége, összetétele, akkor keringési zavar jöhet létre.
A keringési zavarok jelentkezhetnek az egész testre kiterjedően és helyileg, például az arcon is.

Egész teste kiterjedő keringési zavarok okozta bőrproblémák:

Három részre oszthatjuk ez a csoportot: külső, belső és öröklött tényezők. Külső tényező lehet például az áramütés okozta bőrkárosodás. Belső tényező lehet a szív elégtelen működése, vérszegénység, allergia vagy fertőző betegségek. Öröklött tényező nem ismert.

Helyi keringési zavarok okozta bőrproblémák:

  • Külső tényezők: hirtelen hőmérsékletingadozás, hűvös időjárás, vegyi hatások.
  • Belső tényezők: egészségtelen táplálkozás, idegrendszeri zavarok, mirigyek zavarai.
  • Öröklött tényezők: veleszületett érfalgyengeség.

A keringési zavarok bőrön jelentkező formái:

  • aktív vérbőség (hiperaemia activa)
  • passzív vérbőség (hiperaemia passiva)
  • vérzékenység

Aktív vérbőség:

Mitől alakulhat ki hiperaemia activa, vagyis aktív vérbőség? Okozhatják külső, belső tényezők is. Külső tényezők közé sorolhatjuk a különböző mechanikai hatásokat, a fényhatásokat, a hőmérsékletingadozásokat, a vegyi anyagokat, a fűszeres ételeket és a doppingoló élelmiszereket, mint például a kávé vagy az alkoholos italok. Belső tényezők például a hormonok túltermelődése, az ösztrogén hormonok mennyiségi változása, fertőzések, idegrendszeri problémák és a gyomorbetegségek. Az aktív vérbőséget bőrpírnak, vagy idegen nyelven eritémának nevezzük. A rosacea is kialakulhat aktív vérbőség miatt.

Passzív vérbőség:

A passzív vérbőség a hajszálvénák tágulatának a következménye. A bőr ezáltal kékeslila színű, szederjes, hűvös hatást kelt. Kialakulásában külső és belső okok is közrejátszanak. Külső tényező például a hideg hatására bekövetkező érbénulás. Belső tényező pedig lehet az átmeneti hormonzavar vagy az érbeidegzési zavar. Passzív vérbőség a következőket okozhatja: szederjesség, rosacea, fagydaganat, fagyás.

Helyi vérzékenység:

Helyi vérzékenység akkor alakulhat ki, ha egy testrész hajszálartériái és hajszálvénái hirtelen összeszűkülnek. Kialakulásának okai lehetnek külső és belső tényezők is. Külső tényezők: különböző mechanikai hatások, hőmérsékletingadozások. Belső tényezők: érbeidegzési zavar. Helyi vérszegénységre utal a hirtelen elsápadás és a migrén is.