A levegő és a bőrápolás

A bőrünk minden egyes részének hatalmas szüksége van a levegőre. A levegő összetétele: 78 % nitrogén, 21 % oxigén és maradék 1 % vízgőz, por, szén-dioxid stb.
Amikor a levegő oxigéntartalma kevesebb lesz, mint 10-17 % , akkor fáradtabbak, aluszékonyabbak leszünk, és ilyenkor gyakran fáj a fejünk, nincs kedvünk semmihez. A levegő oxigéntartamának csökkenéséről elég gyakran hallhatunk a televízióból, a rádióból, az újságból vagy az internetes oldalakról. A levegő oxigéntartalmának csökkenésében nagy szerepe van a szennyezéseknek. A fejlődő világ miatt egyre több az olyan épület, gyár, amely rettentően szennyezi környezetünket, levegőnket. A zárt helyiségben jelent nagy gondot a kevés oxigén, ugyanis az oxigén elhasználódhat, az emberek és a fűtőberendezések miatt romlik a levegő minősége, tisztasága és ez a szén-dioxid megnövekedését eredményezi. Ezért fontos annyira a zárt helyiségek rendszeres szellőztetése, ez biztosítja a bőr légzését is. Ha az arcbőr (és persze a test többi bőre) légzését gátoljuk, akkor zavar jöhet létre a szaruképződésben és a faggyútermelődésben. Az arcbőrön hamarabb jelennek meg az öregedés jelei.

Mit tegyünk, hogy megfelelő, oxigéndús levegőt szívjunk és bőrünk elegendő oxigénhoz jusson?

  • Ha többre nem is, legalább egy órára hagyjuk szabadon az arcbőrünket!
  • Ne legyünk egész nap sminkben!
  • Töltsünk sok időt a szabadban!
  • Kerüljük a bőrlégzés gátló kozmetikai termékeket!
  • Műanyagból készült ruhaneműt ne viseljünk!
  • Szellőztessünk akár naponta!
  • Helyezzünk el sok zöld növényt a lakásunkban, munkahelyükön!
A szauna is rendkívül jótékony mind az arcbőrnek, mind az egész bőrnek. A szaunát csak egészséges ember használhatja! A szauna azért jó, mert a magas hőmérséklet miatti verejtékezés segíti a bomlástermékek kiürülését a szervezetből, a leadott vízmennyiség súlycsökkenést eredményez és elősegíti a bőrlégzést. Ha viszont fertőző betegségünk, szívbetegségünk, vérkeringési zavaraink, magas vérnyomásunk vagy idegrendszeri betegségünk van, akkor tilos a szauna használata!