A masszázs és hatásai

A masszázs története messzi időkre nyúlik vissza. A legősibb gyógymódok közé sorolhatnánk. A történelmi korszakok közül az ókorban kezdték el használni a masszázst, mint gyógymódot. Ebben az időszakban leginkább a testet masszírozták. Az arc masszírozása csupán a 19.század vége felé vált ismertebbé. A masszázsnak mindig is meg voltak a megfelelő mozdulatai. Kezdetben csak a szív felé masszírozatk. Ez napjainkban is megtalálható az arcmasszázs mozdulatai között. A régi időkben a masszírozás csak kézi erővel történt, ma már emellett sok helyen géppel is dolgoznak.
Na de mit is jelent szakszavakkal a masszázs? A masszázs a test szöveteinek kézi vagy gépi erővel történő megdolgozását jelenti. A megfelelően végzett masszírozás jótékony hatással hat az egész szervezetünkre, illetve a bőrünkre is. Kézi masszírozás során a mozdulatok mechanikai ingerek. A kéz az arcbőr felületével érintkezik és ezzel hő keletkezik. A kézi masszírozást mindig valamilyen olajjal vagy masszázskrémmel végzik. A keletkezett hő az idegrendszeren keresztül hat, amely megváltoztatja a vérerek állapotát. A vérerek jelentősen kitágulnak és felgyorsul a tápanyag és a bomlástermékek áramlása a szövetekben. Felgyorsul az anyagcsere is, amely hatására a szövetek felfrissülnek. Hogyan érzékelhetjük a felgyorsult anyagcserét? Az arcbőrünkön nagyon hamar meglátszódik, ugyanis az arcon bőrpír keletkezik és a hőmérséklete is megemelkedik. A kézi masszás mindezeken kívül még hatással van a nyirokkeringésre is, mivel felgyorsítja a nyirok áramlását, ami viszont veszélyes is lehet, ha gyulladás van a szervezetünkbe. Ezért gyulladásos betegségben szenvedő embereknél nem ajánlott a masszázs.

A masszázsnak sokféle hatása ismert a bőrre és a vérerekre. A bőr bizonyos rétegeiben (irha és bőralja) lévő vérerekben keletkező vérbőség a bőrben jelentős mértékű változást okoz.

Ilyen változások a következők:

  • a hámképzés fokozódása
  • az elhalt hámsejtek könnyű leválása
  • a kötőszövet élettani folyamatainak a felgyorsulása
  • a kötőszövet sejtjeinek fokozott képződése
  • a kötőszövet rostjainak fokozott képződése.
A masszázs remek módszer az öregedési folyamatok csökkentésére is. A masszázs által létrejött vérbőség az arcbőr mirigyeinek a működését jelentősen befolyásolja. A mirigyek által termelt váladék sokkal gyorsabban távozik, a faggyúmirigyek váladéka is folyamatos lesz. A komedók képződésének kockázata is csökken a masszázs hatására. Az arc masszázsa tökéletes a zsírhiányos, illetve a seborrhoeás arcbőr kezelésére, illetve ápolására.

A szederjes arcbőr ápolására is jótékony hatású. Az ilyen típusú bőr lilás színű, hideg és érdes tapintású. Ez annak az oka, hogy a bőrben, a vénás hajszálerekben szán-dioxidos vér található.

Az arcmasszázs további jótékony hatásai:

  • a vénás erek keringése jelentős mértékben javul
  • a bőr hőmérséklete megemelkedik
  • könnyebben felszívódnak a tápanyagok
  • a kozmetikai anyagok felszívódás gyorsabb
  • az arcbőr sima, feszes és bársonyos lesz.