A rosacea

A rosacea, vagyis a kivörösödött bőr, napjaink gyakori jelensége, amely az orcákon, az orron, az állon, illetve a szemek körül alakul ki. Kezdetben az arcbőr kipirul rövid idő alatt, egyik percről a másikra, majd elmúlik. Az orcákon, az orron, valamint az állon kicsi piros foltok, később pedig maradandó értágulatok mutatkoznak az arcbőrön. Ezeket nevezzük az első stádiumú rosacea tüneteinek.
Második stádiumot jelent az, ha már piros és gyulladt csomók jelennek meg a bőrön. A harmadik stádiumnál a csomók „összefolynak”, majd a faggyúmirigyek burjánzásnak indulnak. Égő érzés kelt.

Férfiaknál és nőknél is egyaránt előfordulhat. Általában a 40 és 60 év közöttiekre jellemző az előfordulása. A gyengébbik nemnél kissé gyakoribb. A rosacea okát sajnos nem ismerik. A megjelenésével sok betegség összefüggésbe hozható: gyomorbetegségek, hormonális betegségek, petefészek betegségei, bélrendszeri betegségek, epehólyag-gyulladás, székrekedés.

Akik hajlamosan a rosacea-ra, ajánlott kerülni az alkohol, fűszeres ételek, feketekávé fogyasztását, ugyanis mindezek kiválthatják vörös bőrt.

A rosacea kórlefolyása változatos. Van, akinél az első stádiumnál megáll. Az elmúlásával hegek maradhatnak. Az esetek körülbelül felénél szemproblémák is előfordulhatnak.

Kezelésében ajánlott

  • helyileg alkalmazott kénes vagy ichtyolos rázókeverékek
  • gyulladáscsökkentő oldatok
  • demodex atka ellenes oldatok
  • értágulatokra lézeres kezelések

Kezelésében nem ajánlott

  • szteroid tartalmú krémek (hatásos, de a betegséget csak tünetileg javítja, illetve maradandó mellékhatásokat okozhat)

Hogyan előzhetjük meg?

Napjainkban már egyre több kipirulásra hajlamos arcbőr kezelésére való kozmetikai termékeket vásárolhatunk.
Az egészséges táplálkozással is jó esélyünk van a megelőzésére.

Ajánlott kerülni a napozást, szolizást, szaunázást és az alkohol fogyasztását.


K. Adrienn
http://arcápolás.repeta.hu