Az aknék

Az aknékat köznapi nyelven pattanásoknak nevezzük. Rengeteg ember szenved az arcbőrön, illetve a bőr több részén megjelenő aknéktól. A corinebaktériumok hatására a faggyúban az átlagnál sokkal több mennyiségű zsírsav halmozódik fel, amely a faggyúmirigyek falának megrepedésével a bőr irharétegébe kerül, ez okozza a gyulladást. Hogyan is fogalmazhatnánk meg pontosan az akné kifejezést? Aknéknak nevezzük a faggyúmirigyek körül kialakult gennyes gyulladást. A gyulladás tulajdonképpen egy teljesen természetes védekezési reakciója a szervezetünknek.

Az aknék kialakulását külső és belső tényezők is okozhatják. A szennyezett, füstös helyen töltött hosszú idők, a túl fűszeres, zsíros ételek fogyasztása, számos gyógyszer, a vegyszerek, gyomorproblémák, a fogszuvasodás, keringési zavarok, vitaminhiány mind-mind okozhatják a pattanások megjelenését.

Az aknés bőr kezelését a legjobb ha kozmetikusra bízzuk, mivel egy szakember tudja hogyan kell megfelelően kezelni az arcbőrt. Az aknéknak két fajtáját ismerhetjük. Az egyik a miliáris akné, amely leginkább a homlokon, illetve az állom jelenik meg, sok kis gennyhólyag formájában. Ha ezek a hólyagocskák kiürülnek, akkor nagyon könnyen begyógyulnak. A másik a seborrhoeás akné, amely a begyulladt komedót jelenti. Ha megérintjük egy kis göböt érzünk. A komedó feje jól látható. A seborrhoeás aknénál a gyulladás nem terjed az irha mélyebb rétegeibe.

Ha kozmetikushoz megyünk, akkor legelsőként az arc alapos tisztításával kezdi az aknés arcbőr kezelését. A következő lépés az arcbőr felpuhítása. Erre azért van szükség, mert ezzel a művelettel megvédhetőek a szövetek a károsodástól, valamint könnyebb az aknék eltávolítása. Ezt általában körülbelül tíz perces gőzöléssel végzik. Ha kellően felpuhult a bőr, a szakember elkezdi az aknék eltávolítását. Az aknék eltávolítása után következik az egyik legfontosabb művelet: a fertőtlenítés. Ez után jön az összehúzás, gyulladáscsökkentés, amelyet különböző krémekkel, pasztákkal végeznek. A kezelés utolsó részeként pedig tápláló arcpakolással hidratálják arcbőrünket.

Az aknés bőr otthoni ápolására is van lehetőség, de a tisztítást mindig szakemberre bízzuk! A legfontosabb az egészséges életmód. A rendszeres mozgás, a kevésbé zsíros, fűszeres ételek fogyasztása, a gyümölcsök, zöldségek, a vitaminokban gazdag ételek fogyasztása jelentősen csökkenthetik az aknék megjelenését.

Otthon készíthetünk különféle arcpakolásokat is, amelyek a pattanások ellen nagyon hatásosak, de boltban is kaphatunk már sok készítményt. Akár magunk keverünk, akár vásárolunk arcpakolást, mindig figyeljünk oda az összetevőire! A legjobbak a vitaminokban gazdag ( A, B, E, F, H-vitamin), aloe vera, boróka, tölgyfa tartalmú készítmények, valamint a tengeri iszapok.

Arcpakolás aknés arcbőrre

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál méz
  • 1 megfőzött, pürésített őszibarack.
Keverjük össze az alapanyagokat, majd vigyük fel az arcbőrre! Hagyjuk rajta legalább fél óráig, majd mossuk le! Ez a mézes, barackos arcpakolás kiváló a pattanásokra, mindemellett hidratálja is a bőrt!