Az arc jelei, avagy miről árulkodik arcunk?

Te tudod, hogy miről árulkodik az arcod? Ha nem, akkor érdemes elolvasnod a következőket, hiszen lehetséges, hogy olyan dolgot tudhatsz meg, amire nem is gondoltál volna.

Száraz, kicserepesedett ajkak, sötét karikák a szem alatt, piros foltok, mitesszerek… Nem is gondolnánk, mennyi mindent elárulnak egészségi állapotunkról az arcbőrünkön megjelenő kisebb, nagyobb elváltozások. Ha nem érezzük jól magunkat, ha úgy érezzük, nem stimmel valami az egészségünkkel, vegyünk kezünkbe egy tükröt! A tükörképünk, jobban mondva az arcunk könnyen választ adhat kérdéseinkre, problémáinkra.

Száraz, kicserepesedett az ajkad? Ennek több oka is lehet: a nem megfelelő és egészségtelen étrend, vagy a sok száraz, illetve légkondicionált helységben eltöltött idő. És hogy mit tehetünk a száraz ajkak ellen? A legjobb megoldás az egészséges, gyümölcsökben gazdag táplálkozás vagy ajakápoló használata. Ma már rengeteg ajakápoló termék közül válogathatunk: szőlőzsír, ilyen-olyan ízű és illatú ajakápolók. Remek megoldást jelent a méz is. Vigyünk fel ajkainkra pár cseppet belőle és rögtön érezhető lesz az ajkak puhasága! Ha viszont ajkaink szárazsága nagyon erőteljes és a fent említett megoldások sem jelentenek segítséget, akkor valami komolyabb dolgot állhat a háttérben. Ebben az esetben ajánlott felkeresni az orvosunkat!

Májfunkciós zavarokra gyanakodhatunk akkor, ha az arcbőrünk zsíros, mélyen ráncos, pirossá válik és viszket a szemünk, valamint piros foltocskák jelennek meg a szemöldökünk között. A májnak nagyon fontos szerepe van a lebontásban és a méregtelenítésben. Ha az állati eredetű ételek, a zsiradékok, a tejtermékek, a cukor és a fűszerek, illetve az alkohol szervezetünkbe való bevitelét csökkentjük, jelentősen megkímélhetjük a májunkat. Jót tesznek a májnak ezekkel ellentétben a zöldségek (ezek közül is a sötét színűek), mivel magas a béta-karotin tartalmuk. Hogy javítsuk egészségi állapotunkat és ezzel együtt arcbőrünk szépségét, fontos tudnivalók még a következők:
 • lefekvés előtt 2 órával legyen az utolsó étkezésünk
 • minden étel rágjunk meg alaposan
 • sok-sok zöldséget fogyasszunk!
Karikás szem. Talán ez a jelenség a leggyakoribb az emberek arcbőrén. A rohanó élet, a káros szenvedélyek és hajnalig tartó bulik, a kialvatlan éjszakák karikákkal a szemünk alatt mutatkoznak meg. Egy nagyon jó minőségű korrektorral könnyen elhalványíthatóak, de a mindennapi alkalmazásra nem igazán elegendő. A sötét karikákat a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is okozhatja. Igyunk sok vizet, ezzel pótolva a szervezetünk vízhiányát! A legjobb ha ásványvizet fogyasztunk, mivel – ahogyan a nevében is benne rejlik- ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyre szervezetünknek óriási szüksége van.

Ha a szemünk alatt duzzanatok találhatók, akkor valószínűleg veseműködési problémánk van. Kerüljük a magas koffein és só tartalmú, a jéghideg ételek, italok fogyasztását! A hosszú, nyugodt alvás is megoldást jelenthet a duzzadt arcterületekre.

A szemhéjon lévő duzzanatok viszont sótlan táplálkozásra, étrendre figyelmeztetnek. Fontos pótolni só tartalmú ételek fogyasztásával! A szemhéjduzzanatok okozhatja más probléma is:
 • bizonyos gyógyszerek mellékhatása
 • a tüdő megbetegedése
 • kései étkezés.
Ráncok a szem környékén. Az aprócska ráncok kovasav hiányról árulkodnak. Pótolhatjuk teljes kiőrlésű élelmiszerekkel vagy burgonyából készült ételek fogyasztásával.

Ha arcunkon piros foltokat veszünk észre, okozhatja a magas vagy szabálytalan vérnyomás. Ha hirtelen kipirosodik, kivörösödik a bőrünk, érdemes megméri vérnyomásunkat. A gyakori vérnyomás-kiugrással vigyáznunk kell!

A mitesszerek nem csak a tinik rémálma. Minden korosztály bőrén kialakulhatnak. Ha sok mitesszert látunk az állunkon, akkor az rossz emésztésről ad bizonyítékot. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, a teljes kiőrlésű ételek vagy a joghurt fogyasztásával orvosolható az emésztés, így az arcbőr problémája is.

Kicserepesedett, beszakadt ajkakra a legjobb megoldás a tejes élelmiszer fogyasztása. Az a legjobb, ha naponta megiszunk legalább egy pohár friss tejet. Ezzel megadjuk szervezetünknek a napi B-vitamin és fehérje szükségletét. Fontos az is, hogy ne porból és egyéb adalékanyagból összekevert tejet vásároljunk, hanem igazi, friss tejet! A beszakadt ajkak megelőzésére fogyasszunk még sok-sok halat, teljeskiőrlésű gabonaféléket, sok májat és tejet!

Nagyon sok embernél jelent gondot a sápadt, fakó, matt arcbőr. Ha ilyen a bőrünk, akkor a vérkeringésünkkel akadhat probléma. Javítsunk rajta! Na és hogyan?
 • Mozogjunk sokat!
 • Sportoljunk sokat!
 • Kerüljük a dohányzást!
 • Kerüljük az alkoholfogyasztás!
 • Fogyasszunk sok gyümölcsöt!
 • Fogyasszunk sok zöldséget, például kelbimbót, káposztát, karalábét vagy salátát!