Az emésztőrendszer zavara okozta bőrproblémák

Az emésztőrendszer zavarát okozhatják külső és belső okok is, ami a bőrön hamar jelentkezik.

Az emésztőrendszer zavarából kialakuló bőrproblémák okai

Külső tényezők közül a tápanyagtöbblet, vagy hiány, túl fűszeres ételek fogyasztása, sok kávé, alkohol fogyasztása, szénhidrátdús étkezés.

Belső tényezők például az emésztőszervrendszer rendellenes működése, a vastagbél megbetegedése, a székrekedés, az idegrendszer zavara vagy a túlérzékenység.

Öröklött tényezői is ismertek, mint például a rendellenességekre kialakulására való hajlam öröklődése.

Fehérje-túladagolás, fehérje-hiány okozta bőrproblémák

Fehérjeforrásaink például: a hal, a sovány hús, a sonka, a tehéntúró, a sajt, a tojás, a burgonya vagy a szójaliszt. Ha túl sok fehérjét viszünk be a szervezetbe, akkor az felfokozza az elégetésüket, ami nagyon megterheli a szervezetet. Nagy mennyiségű nitrogéntartalmú bomlástermék halmozódik fel. Ezek a bomlástermékek jórészt a vizelettel távoznak a szervezetből, de kisebb része az izületekben halmozódhat fel, ami köszvény kialakulásához vezethet.

Ha kevés a fehérje a szervezetünkben, akkor fáradékonyabbak vagyunk, a szervezet ellenálló képessége jelentősen csökken. A bőr fakóvá és rugalmatlanná válik.

A túlzott nátrium-klorid fogyasztás megakadályozza a felesleges víz eltávozását a szervezetből, ami magas vérnyomást, ödémát, hajhullást okozhat, valamint jelentős mértékben fokozza a seborrhoeát és az aknék kialakulását.

Ha mértéktelenül fogyasztunk kávét, alkoholt és egyéb élvezeti cikkeket, akkor az seborrhoeát, aknét, rosaceát, gyomorbetegségeket, magas vérnyomást és keringési zavarokat okozhat.

Ha az arcbőr nagyon sápadt, sárgás színű, pigmentzavaros, akkor az valamilyen máj,- vagy epebetegségre utalhat.

Ha a vastagbél működésével van probléma, akkor a bőr mélyrétegi vízhiányossá válhat, mert a vastagbélből szívódik fel a víz és az ásványi sók, és ha itt zavar alakul ki, akkor ezek a fontos anyagok nem tudnak felszívódni.

Ha valaki túlérzékeny egyes anyagokra, akkor az a bőrön megjelenő elváltozásokkal jelentkezik. Ilyen tünetek például:
  • csalánkiütés (a szúnyogcsípéshez lehetne leginkább hasonlítani, viszketéssel jár)
  • prurigo (halvány göböcskékkel járó allergiás elváltozás).
Ezeket fehérjedús tápanyagok, illóolajok és kozmetikai termékek is okozhatják.