Az ibolyántúli sugarak és hatásaik

Az ibolyántúli sugarak, vagyis az ultraviola sugarak a napfény alkotórészei. A napfény alkotórészei még a hősugarak, vagyis az infrasugarak és a látható fénysugarak. Az ultraviola sugarak hullámhossza a napfény sugarai közül a legkisebb: 400-1 nm között változik. Az ibolyántúli sugarak a különböző hullámhosszúságon különböző hatásúak.

Nézzük sorban, mit is jelentenek az egyes hullámhosszúságú ibolyántúli sugarak!

UV-A

A rövidítés az Ultraibolya-A-ból következik. Jellemzője, hogy 315-400nm hullámhosszúságú, lehatol a bőr legmélyebb rétegeibe, pigmentképző hatású, létrehozza szép barna bőrszínt, gyulladást nem okoz, viszont fokozza az öregedési folyamat sebességét. Elősegíti a szabad gyökök képződését.

UV-B

Az Ultraibolya-B elnevezésből származik. 208-315 nm hullámhosszúságú. A bőrben gyulladást, bőrpírt okoz. Pigmentképző hatáső, a bőr barnulását idézi elő, viszont egyáltalán nem tartós. Rákkeltő hatású, ezért kell annyira odafigyelnünk a napozás szabályaira.

UV-C

Az Ultraibolya-C névből származik. Talán ezt a sugarat ismerjük a legkevésbé. Kevesebb, mint 280 nm a hullámhossza. Fertőtlenítő és csíraölő hatással bír. A bőrben gyulladást és kötőhártya-gyulladást okozhat.

Az ibolyántúli, vagyis az ultraviola sugarak hatásai:

Hámképző hatás

Az ultraviola sugarak elősegítik a sejtek növekedését és gyorsítják az osztódásukat.

Pigmentképző hatás

Az ibolyántúli sugarak hatására nagy mennyiségű festékanyag képződik a bőrben. Ez a festék védi a szervezetet a káros sugaraktól.

Anyagcsere-fokozó hatás

Az ibolyántúli sugarak hatására javul a seborrhoeás bőr állapota, valamit ezek a sugarak csökkentik a faggyúmirigyek működését. A vér cukor és koleszterinszintje az anyagcsere-fokozás hatására csökken, ezzel növeli az étvágyat. A hámképződés fokozódik. Javítja a csontképzést, valamint nő a vörösvérsejtek száma is, amellyel javul a vér oxigénellátása. Fokozódik a szervezet ellenálló képessége.

Idegrendszeri hatás

Amikor napfényen tartózkodunk, napozunk, akkor sokkal jobb a kedvünk, frissebbek, élénkebbek leszünk. Ez azért van, mert fokozódik a szimpatikus ideghatás.

Fertőtlenítő hatás

A mikroorganizmusok az ultraviola sugarakra rendkívül érzékenyek, így nagy részünk elpusztul a sugarak hatására. Ezért javul például a seborrhoeás vagy aknés bőr állapota is.