Az idegrendszer és a belső elválasztású mirigyek zavara okozta bőrproblémák

Az idegrendszer zavarai miatt kialakuló bőrproblémákat kiválthatják külső, belső, illetve öröklött tényezők is. Külső tényező lehet a stressz, amely sajnos elég gyakori kiváltó ok. Belső tényező például az érbeidegzési zavar vagy a hormonháztartás felborulása (ez a pubertáskorra és a klimaxra vonatkozik). Öröklött tényező nem ismert.
Ha az érszabályozó központoknál történik zavar, akkor kialakulhat a bőrön rosacea, márványozott bőr, illetve fagydaganat.

Az idegi izgalmak hatására is kialakulhatnak különféle bőrproblémák. A vegetatív idegrendszer csalánkiütés okozhat. A vegetatív idegrendszer labilitását a gyakori izgalmak, a szorongás és a stressz válthatja ki. A kamaszoknál, a pubertáskorban, illetve idősebbeknél, a klimax idején gyakori a külső jel nélküli viszketés. Ez idegesség hatására jöhet létre. A sok stressz hatására fokozódik a verejték- és faggyúmirigyek működése, ami az aknék kialakuláshoz vezethet. Ami még gyakori főleg a pubertáskorban, az „elpirulás”. Ezt idegen nyelven angioneurózisnak nevezzük, ami annyit jelent, hogy éridegesség.

Amikor egy belső elválasztású mirigy működésébe zavar áll be, akkor több vagy kevesebb hormont termel a kelleténél, ami legelsőnek a bőrön mutatkozik meg, tehát bőrproblémák alakulnak ki. Bőrproblémák: faggyú- és verejtékmirigyek rendellenes működése, matrix-sejtek rendellenes működése, keringési zavarok, pigment-rendellenességek.

A pajzsmirigy zavarai is okozhatnak különböző kozmetikai hibákat. A pajzsmirigyek idegen nyelven glandula thyroidea-nak nevezzük. A pajzsmirigy működését a tireptrop nevű hormon befolyásolja. A pajzsmirigy hipofunkciójára jellemző: hajhullás, fokozott verejtékezés, a bőr duzzadttá válása az arcon és a végtagokon, pszichés zavarok. A veleszületett pajzsmirigy hiány a kreténizmus, amelyre jellemző az aránytalan testalkat, megismerési funkció hiánya. A pajzsmirigy hiperfunkció jellemzői: kóros soványság, magas testhőmérséklet, nyugtalanság, kidülledt szem, pajzsmirigy megnagyobbodása.

A hasnyálmirigy zavara okozta bőrproblémák: ha hipofunkció lép fel, akkor a vér cukorszintje megemelkedik. A vizeltbe is cukor kerül. A jó étvágy ellenére azonban soványodás alakul ki. Jellemzők a hasnyálmirigy hipofunkcióra: állandó szomjúságérzés, bőrviszketés, lassabban gyógyuló sebek, az irha és a bőralja víztartalma jelentősen csökken, dehidratált bőr jön létre, a szervezet ellenálló képessége is lecsökken. Ezt egy szóval, cukorbetegségnek nevezzük.

A mellékvesék zavarai is okozhatnak a külsőben kisebb-nagyobb elváltozásokat. A mellékvesékben termelődő hormonok hipofunkciója okozhatja: fokozott nátrium-ürítés a verejtékben és a vizeletben, csökken a vérnyomás és a keringő vér mennyisége, húgyvérűség, izomgyengeség, bronzkór, kóros soványság, fokozott pigmentáció, fáradékonyság. A mellékvesékben termelődő hormonok hiperfunkciója okozhatja a következőket: a vérben nő a nátrium koncentráció, a kálium tartalom, a vérnyomás csökken, a vér mennyisége nő, ödéma alakulhat ki, nőknél jellemző az elférfiasodás, seborrhoea, akné, szőrnövekedési rendellenességek.