Belső és öröklött kóroki tényezők

A bőrünkön megjelenő elváltozásokat nem csak külső, hanem belső tényezők is okozhatják. Belső tényező lehet: a szervek nem megfelelő működése, a vitaminok túladagolása vagy hiánya, ismeretlen eredetű belső okok, vagy az allergia.
A szervrendszerek nem megfelelő működése legelsőnek az arcbőrünkön jelenik meg. Az elváltozásokból lehet következtetni a problémákra. A fokozott verejtékezés például idegrendszeri zavarra utal, a seborrhoeát a hipofózis zavara, a keringés zavar pedig a vérbőséget okozhatja. Ha a bőrünk légzése nem megfelelő, korai öregedéshez vezethet.

A vitaminok nélkülözhetetlenek az egészséges élethez. Hiányukban vagy túladagolásukban bőrproblémák alakulhatnak ki. Amely vitaminok szükségesek: A-, B-, C-. E -, F-, P-vitaminok.

Az ismeretlen eredetű belső okok is gyakoriak. Az egyik ilyen például a vitiligo. Kialakulásának a pontos okát még nem ismerhetjük, de a kutatások állítása szerint, belső okok miatt jön létre a vetiligo.

A szervezet védekezési reakcióját gyulladásnak nevezzük. A gyulladás oka a káros környezeti hatásokkal elleni védelem. A gyulladás jellegzetes tünetei: bőrpír, duzzadt, meleg felszínű, érintésre érzékeny, fájdalmas bőr. A gyulladás gennyképződéssel is együtt jár.

A különböző élelmiszerek fogyasztására, a műanyag ruha, a fémek, ékszerek viselésére néhány ember szervezete a bőrön megjelenő különféle tünetekkel reagál.

Gyakori tünetek:

  • a bőrpír
  • az ekcéma
  • a csalángöb
  • vagy a kötőhártyagyulladás.
A szervezet nagy mértékű védekezési reakcióját allergiának nevezzük. Az allergiát okozó hatásokat allergéneknek nevezzük. Allergének például: a különböző élelmiszerek ( tojás, tej, málna, eper), a ruhaneműk, az enzimes mosószerek, a gyógyszerek, a vegyszerek, virágpor, a kozmetikai alapanyagok. Ezek az allergének ellen a szervezetünk ellenanyagokat, idegen szóval antitesteket termel. Az allergiás reakciók okozhatnka még hasmenést, náthát, ekcémát vagy asztmát is.

A belső kóroki tényezők mellett léteznek öröklött tényezők is.

Örökölni lehet például a következőket:

  • kozmetikai rendellenességek ( albinizmus, ichtyosis)
  • atrófiára vagy keloidképződésre való hajlam stb.
Ezeket megfelelő étkezéssel, illetve kezelésekkel megelőzhetjük.