Bőrtípusok

Ahány ember, annyi bőrtípus. Neked milyen a bőröd? Normál, zsíros vagy vízhiányos?

Ha nem tudod a választ, itt az idő hogy megtudd, hiszen az arcbőr ápolásánál nem mindegy milyen a bőrtípusod. A bőröd típusa sok mindentől függ. Az étkezés, a levegő és a szokások is jelentősen befolyásolják az arcbőrödet. Nézzünk egy példát: ha valaki dohányzik vagy dohányfüstös helyen dolgozik, illetve tartózkodik, annak száraz a bőre és elég sok pattanás is kibújik a bőrén. A bőrdiagnosztika nem könnyű feladat. Általában 5 bőrtípust különböztetünk meg: normál, vízhiányos, zsírhiányos, zsíros és hiperhidratált bőr.

Nézzük egyenként, hogy hogyan ismerhetők fel, illetve mik jellemzik ezeket a bőrtípusokat.

Normál bőr

A legjobb és legszebb bőrtípus, sajnos keveseknek van ez a bőrtípus, maximum 18 éves korunkig. Ha normál a bőröd, akkor friss, üde színű,kevésbé fényes és nagyon finom, bársonyos éritésű. A bőr pórusai zártak, pattanás egyáltalán nem található rajta. Sima és hibátlan.

Vízhiányos bőr

A vízhiányos bőrt másnéven dehidratált bőrnek nevezzük. Ha a bőröd színe sápadt, sárgás, fénytelen és az érintése érdes, valamint még apró ráncok is találhatók rajta, akkor vízhiányos bőröd van.

Zsírhiányos bőr

Ha a bőrös színe üde, viszont nagyon könnyen kipirul, tompa a fénye és érdes a tapintása, akkor zsírhiányos a bőrtípusod. Erre a bőrre még jellemző, hogy zártak a pórusok és pattanások ritkán, vagy egyáltalán nem találhatók rajta.

Zsíros bőr

Ez a bőrtípus leginkább a fiataloknál jelenik meg. Ha a bőröd színe fakó, sápadt , fénylik és zsíros a tapintása, akkor zsíros a bőrtípusod. A zsíros bőr jellemzője a homlokon lévő pattanások. A zsíros bőr lehet korpás is, amely hámlással járhat együtt.

Hiperhidratált bőr

Ez a bőrtípus általában a kismamáknál jellemző. A bőrtípus vegyes. Jellemzője, hogy a bőr duzzadt és feszes.


K. Adrienn
http://arcápolás.repeta.hu