A csokoládé ereje


Csokoládé. Nincs olyan ember, aki ne szeretné ezt az édességet. Az utóbbi években olvashattunk róla jót és rosszat is. Okolták már a pattanásos bőr kialakulásáért, a fogak elromlásáért, pedig kis mértékben fogyasztva igenis jótékony hatású.

Tegyünk egy kis kitérőt a csokoládé eredetéről! A csokoládé a Theobroma cacao nevezetű fa termése. A Theobroma cacao egy trópusi örökzöld, amely Afrikába, Dél-Amerikában, Közép-Amerikában, illetve Ázsia területein él. Ez a fa akár 10-18 méter magasra is megnő. A csokoládé alapanyaga a kakaóbab. A kakaóbabot legelőször fermentálják, majd ezután megpörkölik. A magról leszedik a héját és addig őrlik, amíg egy folyékony, krémes állagú masszát nem kapnak. A kapott masszát kisajtolják, így jön létre a kakaóvaj, illetve a kakaópor.

A maja indiánok már időszámításunk előtti 600-as években is ismerték a csokoládét. Nagy erőt tulajdonítottak neki, vallási szertartásokon és betegségeknél alkalmazták gyógyszerként. A csoki igazán elérhetővé csak az 1700-as években vált az emberek számára.

A csokoládéval mindamellett, hogy csökkenthető az érelmeszesedés, az infarktus és a szélütés kockázata, illetve jótékony hatással van a kedvünkre, védi és szépíti is a bőrünket.

A legtöbb kakaótartalommal az étcsokoládé „büszkélkedhet”. Koffeintartalmának köszönhetően óriási frissítő hatással bír. Az étcsokiban rengeteg flavonoid található, amelynek köszönhetően bőrszépítő hatású. A flavonoidok segítségével jelentősen javul a bőr véráramlása, feszesebb, puhább és simább lesz. A vízhiányos bőrnek pedig szintén nagyon jót tesz.

A csokoládénak sok fajtáját ismerhetjük: tej (barna), fehér és fekete (ét) csokoládé. A legfőbb eltérés csupán az összetevőkben rejlik.

A csokoládét nem csak fogyasztásra, önmagunk kényeztetésére és szerelmi bánatunk csökkentésére használjuk, hanem már a kozmetikában, a szépségiparban és a kozmetikai termékekben is egyre többet hallunk róla. A csokoládé fehérjéi élénkítik a bőr mikrokeringését, a polifenoljai pedig jelentősen hatnak ráncokra, vagyis kisímitják azokat. Az egyre nagyobb teret hódító masszázsoknál is szívesen alkalmazzák alapanyagként.

Sokan kedvelik a kozmetikákban alkalmazott kakaópakolást. Ez a kezelés nem csak a testet, de az érzékeket is kényezteti. Rendkívül tápláló, hidratáló, illetve stresszcsökkentő hatású, amire rohanó napjainkban nagyon nagy szükségünk van. Kiknek is ajánlott egy ilyen kényeztető kezelés? Mindenkinek, akik stresszes, rohanó életet élnek, akiket rosszkedv és depresszió jellemez, akiknek rendkívül száraz és érzékeny az arcbőrük. A stresszes élet legjobban az arcbőrünkön látszódik meg, ezért fontos táplálnunk, hidratálnunk például egy kakaós pakolással. A kakaópakolás revitalizálja és aktivizálja a zsírbontást, táplálja és hidratálja a bőrt, valamint biztosítja az ásványi anyag utánpótlást. A kakaópakolásos kezelés folyamán endorfin termelődik, amely hatására boldogok és kipihentek leszünk. A kezelés hatásai: méregtelenít, fokozza a nyirokkeringést, boldogsághormont termel, hidratál, táplál, nyugtató és bőrsimító.

Ha nem tudunk eljutni kozmetikusunkhoz, vagy a legszuperebb szépségszalonba egy csokoládés kényeztetésre, magunk, otthon is készíthetünk arcunkra édes, csokoládés pakolást. Nincs másra szükségünk, csupán egy étcsokoládéra, kevés tejszínre, valamit kevéske mézre. Az étcsokoládé vásárlásánál fontos odafigyelnünk a kakaótartalomra. Lehetőleg 70-80%-os étcsokoládét válasszunk! Ha megvannak az alapanyagok, csak annyit kell tennünk, hogy jól összekeverjük az alapanyagokat! Az a lényeg, hogy krémes állagú masszát kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, vigyük fel az arcunkra a szem környékét kihagyva! Hagyjuk rajta addig, amíg meg nem szárad az arcunkon, majd alaposan mossuk le!

Választhatunk egy másik, szintén otthon könnyen elkészíthető csokoládés, kakaós pakolást. Ez a pakolás a zsíros, fénylő arcbőrűeknek ajánlott. Szükség van 1 db tojásra, egy eredeti kakaóporra, olívaolajra, kevéske mézre. A tojás fehérjét verjük fel, majd rakjuk bele a kakaóport! Ehhez keverjük hozzá a pár csepp olívaolajat, majd egy kevéske mézet! Keverjük össze jó alaposan, addig kevergessük, amíg egy sűrű, krémes állagú masszát nem kapunk! Vigyük fel az arcbőrünkre, majd hagyjuk rajta körülbelül 25-30 percig! Végül mossuk le alaposan, bő vízzel!

A csokoládé és a kakaó hatását tehát már nem csak drága szalonokban élvezhetjük, hanem otthon is, a kedvenc fotelunkban ülve. Ha pedig csokoládémasszázsra van szükségünk, egyre több szépségszalonban megtalálhatjuk ezt a szolgáltatást, kezelést.

Kényeztessük hát magunkat belsőleg és külsőleg is csokoládéval, hogy bőrünk gyönyörű és bársonyos legyen!