Hogyan változik a bőrünk?

Mint, ahogyan tudjuk is, az ember életét különböző szakaszok határozzák meg. Megszületünk, a gyermekkorba lépünk, majd kamaszkorunkat éljük, ezután jön a nehéz felnőtté válás, végül az öregedés. Ezekben az életszakaszokban nem csak külsőleg, de belsőleg is nagyon sokat változunk. A külső változások leginkább a bőrünkön mutatkoznak meg.
Az emberi életet két szakaszra oszthatjuk: az első szakasz, amikor még nem születtünk meg, tehát a méhen belüli élet. A második szakasz pedig a születéstől számított, méhen kívüli élet.

A méhen kívüli élet főbb részei, szakaszai:

  • csecsemőkor
  • gyermekkor
  • serdülőkor
  • felnőttkor
  • klimax
  • öregkor.
A bőr ezekben a szakaszokban nagyon sokat változik. Ezt életünk folyamán is láthatjuk.

A csecsemőkorban a kisgyermek bőre rendkívül vékony, a szaruképződés és a pigmentképződés lassú. A hámréteg alatt elhelyezkedő irha és bőralja víztartalma magas. A verejtékmirigyek és a faggyúmirigyek működése is lassú. Mint, ahogyan fentebb olvasható, a csecsemők bőre nagyon vékony, ezért hajlamosak több betegséget elkapni.

A csecsemőkor után következik a gyermekkor, amely körülbelül 2-13 éves korig tart. Sok minőségi, illetve mennyiségi változás történik a bőrben. A hám egyre vastagabb lesz, a szaruképzés és a pigmenttermelés folytatódik. Az irharéteg és a bőralja víztartalma kevesebb lesz. A verejtékmirigyek és a faggyúmirigyek működése fokozódik. A bőr védelmi szerepe erősödik.

A gyermekkort átlépve, elérkezünk a kamaszkorhoz, másnéven a serdülőkorhoz. A szervezet hormonháztartása felborul. Ezt nagy pattanásokkal az arcunkon tudatja velünk a szervezetünk. A nemi mirigyek hormonokat juttatnak a szervezetünkbe. A hámképzés, illetve a pigmentképzés felgyorsul, ami néhány embernél szaru,- és festékképzési rendellenességeket okozhat. Seboorhoea is kialakulhat ebben a korban, mivel a faggyúmirigyek termelés hirtelen megnő. A serdülőkor beköszöntével aknék, verejték,- és szőrnövekedési rendellenességek is megjelenhetnek.

A felnőttkor következik. Az első egyharmadában az anyagcsere-folyamatok egyensúlyban vannak. A negyvenedik életév betöltése után fokozatosan a lebontó anyagcsere-folyamatok kerülnek túlsúlyba. Ebben az időszakban alakulnak ki az alapvető bőrtípusok. Szőrnövekedési rendellenességnek előfordulhatnak.

A változókor rémálma a klimax. A lebontó anyagcsere-folyamatok túlsúlyba kerülnek. A nemi mirigyek működése lecsökken. A bőr mirigyeinek a működése és az egyes bőrrétegek víztartalma is csökken, ennek oka a ráncok kialakulása is. A klimax idején keringési zavarok is előfordulhatnak, amelyek a rosacea-hoz vezethetnek.

Az utolsó szakasz az öregkor. A változókort átlépve, a szervezet hormonálisan helyreáll, viszont a lebontó anyagcsere-folyamatok sebessége nő. Szaruképzési és pigmentzavarok jöhetnek létre. A bőr rugalmatlanná, ráncossá válik. Csökken az izmok tónusa is.