Külső kóroki tényezők

Bőrünk típusának kialakulása különböző okokra vezethető vissza. Az arcbőrünkön megjelenő elváltozások okai eredetük szerint lehetnek: belsők, külsők, illetve öröklöttek. Az okokat a kozmetikában kóroktani tényezőknek nevezik.

A külső kóroktani tényezők az alábbiakra vezethetők vissza:

  • fizikai vagy kémiai hatások
  • hőmérséklet
  • időjárás
  • mikroorganizmusok
  • munkahelyi stressz, ártalmak
  • élősködők (állati).
Fizikai hatás lehet például a fény vagy hőhatás, amelyekre a bőr reagál. Okozhat kisebb-nagyobb szépséghibákat. A különböző mechanikai hatásokat is a fizikai hatások csoportjába sorolhatjuk. Ilyen hatás például, amikor a bőr felületét megsértjük, lehet ez vakarás vagy vakarás következménye. Ezt idegen szóval, eróziós hatásnak nevezzük. A bőrünk nagyon jól alkalmazkodik az időjárás viszontagságaihoz, viszont ha túl szélsőségessé válik, akkor könnyen észreveszi arcbőrünk. A hideg időjárásra (télen, ősszel) fagydaganat jelenthet meg a bőrön. A bőr megduzzad, vörössé válik, érintésre érzékeny lesz. A meleg hatására a bőr pórusai kitágulnak, növekszik a verejtékmirigyek működése. Az arcbőr pirossá és nedvessé válik. Égési sérülés során a bőrön pigmentfoltok vagy hegek maradhatnak. A fényhatások is jelentős mértékben hathatnak a bőrünkre. Ezek közül leginkább az ibolyántúli sugarak. A bőr gyulladását, hólyagképződést, hámlást, pigment-rendellenességét okozhatja. Gyulladát a 240-310 nanométer hullámhosszúságú sugarak okozhatnak.

Kémiai hatás lehet, ha a bőrünk savval, lúggal vagy egyéb vegyszerrel érintkezik. A gyógyszerek is okozhatnak elváltozásokat a bőrünkön. A bőr gyakran túlérzékeny ezekre a kémia hatásokra és gyulladást okoznak. Ezt allergiának nevezzük.

Az évszakok változás hamar jelentkezik az arcbőrünkön is. Tavasszal az ibolyántúli suagarak, a szeles idő mind bőrgyulladáshoz vezethetnek. A nyári időszakban gyakoriak a napozás miatt kialakult gyulladások. Ősszel a hűvös idő miatt az arcbőr színe lilássá válik, az érintése érdessé válik.

A munkahelyünk milyensége is hozzájárul a bőrtípusunk kialakulásához. Azoknál az embereknél, akik radioaktív vagy röntgensugarakkal dolgoznak, gyakori a hajhullás és a bőr szárazzá válása. A pigmentfelhalmozódás leginkább a vegyszerekkel dolgozóknál fordulhat elő. A pigment felhalmozódását melanózisnak nevezzük. A munkahelyi stressz okozhatja az aknék, pigment-rendellenességek megjelenését.

A nagyon apró, szabad szemmel nem látható élőlényeket mikroorganizmusoknak nevezzük. Több fajtájukat ismerhetjük: vírusok, baktériumok és gombák.

A vírusok okozhatnak:

  • kiütést (például rózsahimlő)
  • hólyagokat (például bárányhimlő)
  • szemölcsöt.
A mikroorganizmusok okozta elváltozások fertőzőek, így szükséges, hogy orvoshoz menjünk vele és megfelelően kezeljük a bőrünket!

A baktériumok gennyes gyulladásokat, furunkulust, karbonkulust, szőrtüszőgyulladást okozhatnak.

A bőrgombák általában fertőzés miatt jelenhetnek meg. A bőrgomba okozta jelenségek például: a tarka hámlás vagy a száj berepedezése. Ha gombás fertőzésünk van, mindig kezeljük!

Az állati élősködök is okozhatnak különböző bőrelváltozásokat. A szúnyog, a bolha, a kullancs csípése piros, duzzadt és viszkető hólyagocskát okozhat.