Mélyrétegi vízhiányos bőr

A mélyrétegi vízhiányos bőrt másnéven dehidratált bőrnek nevezzük. Akkor beszélünk mélyrétegi vízhiányos bőrről, ha a bőr felszínének vízhiányán túl a bőr mélyebb rétegeiben is kialakul a vízhiány. Legfőbb jellemzői: sötét színű komedók, érdes felszín, csökkent izomtónus, korán megjelenő ráncok. Kiválhatják a magas glicerintartalmú készítmények, a túlzott napozás, szoláriumozás, stressz, az alacsony páratartalmú helyiségek, lázas betegségek, az inzulin hiánya, vagyis a cukorbetegség. A mélyrétegi vízhiány általában együtt fordul elő a felszíni vízhiánnyal. Viszont a klimax idején előfordulnak mélyrétegi vízhiányos, de izzadó arcbőrök is, amelyeknél felszíni vízhiányról nem beszélhetünk.
A mélyrétegi vízhiányos bőr kezelésének legfőbb célja a bőr víztartalmának helyreállítása, illetve fokozása, anyagcsere-folyamatok gyorsítása.

Az arcbőr letisztításához mindig magas víztartalmú és bőrpuhító arctejet, majd tonizáló arcvizet használjunk! Fontos, hogy azok az anyagok, amiket arctisztításhoz használunk, tartalmazzanak kollagént, elasztint, illetve vízmegkötő anyagokat! A masszázs is nagyon jót tesz ennek a bőrtípusnak. A masszázshoz olyan készítményeket alkalmazzunk, amelyek nedvességmegkötő anyagokat, AHA savakat, B5-vitamint tartalmaznak! Ezek az anyagok hatására a bőr puha lesz és csökken a vízhiány. Milyen pakolásokat vigyünk az arcbőrünkre? Mindenképpen olyan pakolásokat, amelyek tartalma révén jelentősen hozzájárulnak a vízhiány megszüntetésére. A kaktusz, az aloe vera, a ginsengyökér, a sárgabarack, az alga mind-mind jótékony hatással bír, tehát ha ezeket az összetevőket tartalmazza a pakolásunk, nyugodtan használhatjuk. Ezek az alapanyagok vérbőségfokozók, anyagcsere-fokozók, illetve vízmegkötő hatásúak. Nagyon jó és egyszerű pakolás a gyümölcsös pakolás is. Vannak olyan gyümölcseink, amelyek nem csak belsőleg, de az arcbőrre kenve is tökéletes tápláló, hidratáló hatással bírnak. Ilyen például a szőlő, a banán, vagy a sárgadinnye. Összeturmixolva, összepépesítve, külön-külön, de akár együtt is kiváló eredmény érhetünk el arcbőrünkön.

Ha dehidratált a bőrtípusunk ajánlott minden nap letisztítani arcbőrünket a fent említett arclemosóval, tonikkal, valamint ajánlott használni magas víztartalmú nappali-éjszakai arckrémeket is. Ha napozni támad kedvünk, akkor olyan naptejet használjunk, amely nagy mértékben csökkenti az UV-sugarak károsító hatásait, nem rongálják a DNS-t, tartalmaznak E-vitamint vagy C-vitamint!

Egy remek recept a dehidratált arcbőrre:

Szükségünk van 100 g nem ionos hidrofil krémre, valamint 100 g konzervált szőlőlére. Ezekez az alapanyagokat jól összekeverve, egy nagyon hatásos arctejet kaphatunk.