A pattanásos bőr kezelése

Ó azok a fránya pattanások…Sóhajtozunk mindannyian, amikor kamaszkorba lépünk és arcunkon megjelennek a nagy és piros pattanások. Emlékszem, pár éve egy hatalmas buliba készültem…Megvettem a legszebb ruhát a butikban, minden más programomat lemondtam és izgatottam vártam a party napját. A várva várt nap reggelén belenéztem a tükörbe és sikítozva rohantam vissza az ágyamba. A fejemre húztam a párnát és csak sírtam, ugyanis ahogyan a tükörbe néztem megpillantottam az arcomon egy óriási pattanást. Nem mentem el a buliba. Másnap a barátaim elmesélték milyen jó volt a buli és az a srác is ott tombolt, aki nekem nagyon tetszett. Nagyon bántam, hogy egy buta patti miatt lemaradtam az év legnagyobb bulijáról. Ekkor elhatároztam, hogy mindent megteszek a pattanásaim eltüntetésére.

A pattanás, másnéven acne vulgaris, az arcbőr felszínén jelenik meg. A pattanást a serdülőkori hormonváltozások váltják ki. Van, akinél a kamaszkor nagyon sok pattanással mutatkozik, valakinek pedig alig látható pattanás az arcán. Ahány ember, annyi bőrtípus. A mindennapjainkat megkeserítő pattanások ellen azonban sokat tehetünk. Népi gyógymódok, a kozmetika és az orvos is megoldást jelenthet. Nagyon jó megoldás például az arc rendszeres szappannal való mosása, a zsályateás bedörzsölés vagy a citromlével való bedörzsölés. A kozmetika is egyre több kezelést fejleszt ki a kamaszkori bőr szépítésére. Érdemes ellátogatni havonta kozmetikusunkhoz. Ha a fentiek egyike sem használ, választhatjuk az orvos segítségét. A bőrgyógyász fel tud írni különböző krémeket, illetve gyógyszereket kezelésként. A pattanások mennyisége csökkenthető és eltüntethető még azzal is, ha helyesen, egészségesen étkezünk. Kerüljük az olajos magvak, a csokoládé és a kávé fogyasztását. Sokszor hallhatjuk azt is, hogy a szoláriumozás is csökkenti a pattanásokat. Ebben van némi igazság, de tudnunk kell, hogy a mértéktelen, gyakori szolizás károsítja és öregíti a bőrt.

Szóval kedves tinik, kamaszok fel a fejjel! Ne keseredjetek el ha sok a pattanásotok, sokféle gyógymód létezik és egyre több lesz az évek teltével rájuk, ne maradjatok le egy szuper programmról se miattuk! Élvezzétek a fiatalságotokat!


K. Adrienn
http://arcápolás.repeta.hu