Sminkbakik

Egy szép smink elkészítéséhez nagyon sok gyakorlat szükséges. Mielőtt lassan megtanuljuk, hogyan és milyen módon sminkeljük magunkat, rengeteg hibát elkövetünk. De ez így van rendjén. A gyakorlat teszi a mestert! Ugye Te is ismered ezt a szólás-mondást? Íme pár sminkbaki, amelyeket ha elkerülsz, gyorsan és nagyon szép sminkeket készíthetsz akár másoknak, akár saját magadnak!
 1. Mint minden más, a szép smink is az alapoknál kezdődik. A sima, hibátlan arcbőrhöz szükség van egy jó minőségű és fedőképességű alapozóra. A legtöbbünk pont az alapozó megválasztásánál követi el a legnagyobb hibát. Vagy túl világos, vagy éppen túl sötét alapozót választunk. Mindig az arcbőröd színével megegyező árnyalatú alapozót válassz! Mindegy hogy folyékony, vagy szilárdabb állagú az alapozó, a lényeg a megfelelő színárnyalat!
 2. A másik hiba, amit sokan elkövetnek, a túl sok alapozó. A sok mennyiségben felvitt alapozó maszkhatást kelt, ami nem túl esztétikus látvány. A kevesebb néha több! Az alapozót mindig leheletnyi vékony rétegben vidd fel az arcodra!
 3. A túl világos korrektor. Akinek sötét, karikás a szeme, érdemes korrektort használnia, de ennél sem mindegy milyen árnyalatút választanunk. Az arcbőröd színétől maximum egy árnyalattal világosabb korrektor válassz, mert a túl világos vagy a túl sötét korrektor furcsa látványt nyújthat!
 4. Nagyon sokan kedvelik a pirosítót. Ezzel nincs is semmi baj, de sokan túl sokat vagy az arcunkhoz nem illő árnyalatú pirosítót használnak. A pirosító használatánál mindig vedd figyelembe az arcformádat, mert minden arcformánál másképp és máshol kell használni! Mindig csak egy leheletnyi pirosítót használj, így nagyon szép és üde hatást kelthetsz!
 5. A vastagon és fekete színnel áthúzott szemöldök. A szemöldök kiemelésénél figyelj arra, hogy ne túl sok és ne túl sötét színeket (szemöldökceruzát) használj! A legtermészetesebb hatást a szemhéjpúderrel érhetsz el!
 6. A nem megfelelő színek használatával a legszebb sminket is elronthatjuk. A szemünk kiemelésénél nagyon fontos figyelembe vennünk a szemünk színét. Mindig a szemed színéhez illő színekkel fesd ki a szemeidet!
 7. Túl erős, rikító színek. A túl élénk színek néha közönséges hatást kelhetnek. A szemhéjpúderek használatánál kerüld a túl élénk, kirívó színeket (például élénk sárga, élénk piros, élénk zöld, élénk narancssárga stb).
 8. Sok mennyiségű szempillaspirál. A nem jó minőségű és túl sok szempillaspirál eredménye az összeragadt, „póklábak” hatású szem. Használj kevés dúsító, hosszabbító hatású szempillaspirált!
 9. Előnytelen kontúrvonalak. Az egyik legkedveltebb sminkeszköz a szemceruza. A rohanó reggeleken sokan csak gyorsan körbekontúrozzák a szemüket szemceruzával és kész is. Ennél az egyszerű sminkelésnél azonban sokan elfeledkezünk arról, hogy illik-e a szemünk formájához. Van, akinek csak az alsó, van, akinek csak a felső és van, akinek az alsó-felső kontúrvonalak állnak jól. Vedd figyelembe ezt is!
 10. Szájfény elkenődése. Szájfény használatánál törekedj arra, hogy ne kenődjön el az arcodra!
 11. Vékony ajkak-vörös rúzs. A vörös rúzs nagyon szépen kiemeli az ajkakat, de nem minden ajakformához illik. Ha túl vékonyak az ajkaid ne használj erős árnyalatú rúzst, válaszd inkább a szájfényt!
 12. Ha kissé sárgásak a fogaid, kerüld a vörös színű rúzsokat!