Szaruképzési rendellenességek

Amikor a szaruképzés biokémiai folyamatában zavar jön létre, vagy amikor a szarusejtek leválási sebessége jelentősen lelassul, akkor szaruképzési rendellenességek alakulhatnak ki. A szaruképzési rendellenességeket okozhatják külső, illetve belső tényezők is. Külső tényező lehet például a mechanikai hatások, az ibolyántúli sugarak, a hámképző anyagok túlzott használata, valamint a rossz higiéniás környezet is. Belső tényezők közé sorolhatjuk az anyagcserezavarokat, az idegrendszeri zavarokat és az A-vitamin hiányát.

Ezek a szaruképzési rendellenességek többféle formában jelenkezhetnek: hiperkeratózis, parakeratózis és diszkeratózis.

Hiperkeratózis

Hiperkeratózisnak nevezzük azt, amikor a szaruképzés vegyi folyamata normális és csak a szarusejtek leválási sebessége lassul le, ezért vastagszik meg a szaruréteg. Kialakulását leginkább a külső tényezők okozzák, mint például a mechanikai hatások, az ibolyántúli sugarak, a nem megfelelő higiéniás körülmények és a különböző kozmetikumok helytelen használata. A hiperkeratózis állandó kísérője a seborrhoeás bőrtípusoknak. A szaruképzési rendellenességek közül csak a hiperkeratózist kezelheti kozmetikusunk.

Parakeratózis

Ha a szaruképzés vegyi folyamatában zavar jön létre és a szarusejtek leválási sebessége normális, akkor parakeratózisról beszélünk. A szaruképzési rendellenességekre jellemző, hogy a levált szarusejtek sejtmagok is tartalmaznak, a bőr felülete száraz, tapintása pedig érdes. A parakeratózist anyagcserezavarok, idegrendszeri zavarok és öröklött tényezők is okozhatják. A parakeratózis ismert formái: a pikkelysömör és a halbőrűség. A pikkelysömör egy nehezen kezelhető bőrelváltozás, de egyáltalán nem fertőző. Leginkább a törzsön, a fejbőrön és a végtagokon jelentkezik. A halbőrűség, melyet régen gyíkbőrűségnek neveztek, öröklött szaruképzési rendellenesség. A bőr felületén pikkelyszerű elváltozás alakul ki.

Diszkeratózis

Azt a szaruképzési rendellenességet, amelynél a szarusejtek leválási sebessége alacsonyabb a normálisnál és a szaruképzés vegyi folyamatában zavar keletkezik, diszkeratózisnak nevezzük. A bőr felszíne egyenetlenek, a szarusejtek szétmállanak és sejtmagot tartalmaznak. Leginkább belső okok, mint például az anyagcserezavarok okozhatják kialakulását. A szaruképzési rendellenességek általában a bőr felszínén megjelenő pikkelyszerű formában jelentkeznek. Ezek a pikkelyek pedig lehetnek: korpaszerűek, púderszerűek vagy akár lemezesek is. Púderszerű leginkább a zsírhiányos és vízhiányos bőrtípusoknál figyelhető meg. Korpaszerű a korpás seborrhoeás bőrnél jelentkezik. Lemezes pikkely pedig az erős napégés miatt alakulhat ki.

És amiről még nem esett szó, az pedig az akantózis. Ez a hámból kiinduló szaruképzési rendellenesség. Az akantózis gyakran a hiperkeratózis és a parakeratózis kísérője. Kísérője lehet még az időskori daganatos elváltozásoknak és a vírusoknak is.