Szőrnövekedési rendellenességek

Testünk szinte minden részét apró piheszálak, idegenszóval lanugószálak borítják. Ezek a lanugószálak helyenként erőteljesebbek és több mennyiségben fordulnak elő. Vastagságukban, illetve hosszúságukban különbözhetnek. Ha a lanugószálak színe sötétebb, vastagabb és hosszabb az áltagtól, tehát eltér a normálistól, akkor szőrnövekedési rendellenességről beszélünk.

A lanugószálak minőségi és mennyiségi változása könnyen észrevehető az arcon. Ez leggyakrabban a pubertáskorban, valamint a klimax idején fordul elő. Pubertáskorban a lanugószálak hossza és színe változik, míg klimax idején vastaggá és merevvé válnak. Klimax idején az arcon „bajusz” , „szakáll” formájában látható a szőrszálak változása. A pubertáskorban jelentkező szőrnövekedési rendellenesség nem maradandó, tehát csak átmeneti jellegű, míg a klimax esetében maradandó, nem változik.

Mi is okozza valójában a szőrnövekedési rendellenességeket? A lanugószálak változását leginkább a hormonrendszer felborulása okozza, de ismerhetünk külső és belső okokat, valamint öröklött tényezőket is. Külső tényező lehet például a napfény, a gyakori szoláriumozás, hormonokat tartalmazó gyógyszerek vagy készítmények, a borotválás és egyéb nem megfelelő módon végzett szőrtelenítések. A belső okok közé sorolhatjuk, amikor túl sok hím jellegű hormon található a szervezetben.

A pubertáskori és a klimax szőrnövekedési rendellenességeinek kezelése sokban különbözik. A pubertáskori szőrnövekedési rendellenességek nem állandóak, tehát kezelésükben csak a színtelenítés használható, mert más kezelési eljárásokkal súlyosbíthatjuk az elváltozásokat. A klimax korába lépetteknél két kezelési lehetőség is van. Az egyik a már említett színtelenítés és a makacs szőrszálak eltávolítása. És hogy mit értünk színtelenítésen? Nem mást, mint a sötét színű szőrszálak halványítását, szőkítését, erre a célra szolgáló anyagokkal, készítményekkel. Ezt kozmetikusunkkal végeztethetjük el. Ellenjavallat, ha valaki cukorbetegségben szenved, hidroxid-peroxid érzékeny vagy valamilyen bőrbetegsége van.

A sötét szőrszálakat két módszerrel lehet eltávolítani

  • ideiglenesen: idegen szóval depilációnak nevezzük. Ideiglenes a szőr eltávolítása, ha a szőrszálakat úgy távolítják el a bőrfelületből, szőrtüszőből, hogy a szőrszálakat létrehozó matrixsejtek osztódása nem szűnik meg.
  • véglegesen: idegen szóval epilációnak nevezzük. Végleges a szőrszálak eltávolítása, ha az eljárás során megszüntetik a szőrszálakat létrehozó matrixsejtek osztódását.
A kozmetikus a szőrszálakat többféle módon is eltávolíthatja: mechanikai és vegyi úton. Mechanikailag vágással, csipeszeléssel és gyantázással történhet a szőrszálak eltávolítása. A vágást nem igazán alkalmazzák. Előnye, hogy sok szőrszál eltávoltható és egyáltalán nem fájdalmas, viszont gyorsan visszanőnek a szőrszálak és vastagabbak is lesznek. A csipesszel történő szőreltávolítást használják leginkább. A szemöldök megformázáshoz nélkülözhetetlen. Előnye, hogy az eltávolított szőrszálak csupán 3 hét múlva nőnek vissza és nem lesznek vastagabbak. Hátránya, hogy nagyon munaigényes, tehát akár kozmetikusnál, akár otthon, magunknak végezzük, sok idő szükséges a szép eredményhez (pl. szemöldöknél). A gyantázást is sokan kedvelik. Lehet hideg vagy meleg gyanta. Az arcon lévő megerősödött szőrszálak eltávolításra kiváló. Előnye, hogy nagy felületet szőrteleníthetünk egyszerre vele, csupán 3 hét múlva nő vissza. Hátránya, hogy kissé fájdalmas, cukorbetegnél, gyantaérzékenyeknél, pubertáskorúaknál nem alkalmazható.