Tartós szempillafestés

Ha nem szereted a szempillaspirálokat, nincs időt vagy nincs kedved minden egyes nap kifesteni a szempilláid, akkor a tartós szempillafestést neked találták ki! Tartós szempillafestést csak kozmetikusnál lehet elvégezni. Ha még nem hallottál róla vagy még nem festettek neked szempillát, akkor a következőkben megtudhatod, hogyan és milyen módon történik ez.
Manapság a kozmetikusok a szempillák festéséhez aromás nitrogéntartalmú vegyületeket, vagyis oxidációs festékeket használnak. Ezek a festékek egyes embereknél allergiát válthatnak ki, tehát allergének. A tartós szempillafestés előtt a kozmetikus bőrpróbát végez, nehogy allergiát váltson ki. A bőrpróba a fül mögötti körülbelül 1 cm2 területen történik. Az eredmény 24 óra leteltével vizsgálja meg. Ha semmilyen elváltozás nem látható a bőrön, akkor negatív a bőrpróba, lehet festeni a pillákat. Ha viszont bőrpír alakult ki, akkor a bőrpróba pozitív, tehát nem lehet szempillafestést elvégezni.Szempillafestést kizárólag szakemberrel végeztess!

A szempillafestékek okozta bőrproblémák

Ha érzékeny vagy a szempillafestésnél alkalmazott festékekre, akkor a kezelt bőrfelületen bőrpír alakulhat ki, begyulladhat a bőr. A bőrpír megjelenése után pár órával a bőr duzzadttá válhat, majd később hólyagok jelenhetnek meg rajta, ami égető és viszkető érzéssel jár.

A szempillafestésnél alkalmazott festékek szemészeti ártalmakat is okozhatnak:

 • allergiás kötőhártya-gyulladás (más néven akut gyulladás)
 • idült kötőhártya-gyulladás.
Az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei: szemhéjvizenyő, heveny bőrgyulladás, hólyagok.
Az idült kötőhártya-gyulladás: vérbőség, viszketés, szemhéjduzzadás, erős fény kerülése.

A szempillafestés ellenjavallatai

 • ha a bőrpróba negatív, tehát bőrpír alakult ki
 • ha influenzás, lázas, beteg vagy
 • ha könnyezik a szemed
 • ha a bőrödön bőrpír, hólyagok, hámlás, szemölcs vagy duzzanat található
 • ha a szemhéjaid nem zárnak teljesen
 • ha szemműtéted volt vagy bármilyen szemészeti beavatkozásod volt
 • ha be van gyulladva a szemed, vagy ha nemrég volt szemgyulladásod
 • ha van valamilyen allergiád
 • ha a legutolsó szempillafestésed után elváltozás történt a szemed környékén
 • ha kontaktlencsét viselsz.

Na és most nézzük, hogy hogyan is történik a szempillafestés!

Legelőször a kozmetikus alaposan megtisztítja az arcbőrödet. A tisztításhoz általában az arcbőröd típusának legmegfelelőbb arclemosó tejet használják. A következő lépésben a szemhéjadat bekeni vazelinnel. Majd egy átnedvesített alátétet (olyan, mint a vattakorong) helyez az alsó szempilláid tövébe. Ez akadályozza meg, hogy a bőröd más területére kerüljön festék. Ezt követően a kozmetikus kikeveri a megfelelő színű szempillafestéket. A kikevert festékhez hozzáad hidrogén-peroxidot. A kikevert festéket üvegpálcika segítségével viszi fel a szempillák egészére. Azért, hogy a festék megfelelően befogja a szempilláidat, várni kell körülbelül 10-15 percet. A hatóidő letelte után a kozmetikus nedves vattakorong segítségével alaposan lemossa a szempillákról a festéket. Majd áttörli a szem környékét. Ha bármilyen égető vagy viszkető érzést érzel, akkor érdemes szólni a szakembernek, mert szemcseppel könnyen és gyorsan csillapítható.