Zsírhiányos bőr

A zsírhiányos bőrt másnéven alipikus bőrtípusnak nevezzük.

Legfőbb jellemzői, amelyekről könnyen felismerhető:

  • matt, fénytelen arcbőr
  • zárt pórusok
  • hámlásra hajlamos
  • érdes tapintású
  • színét gyakran változtatja, például hideg, hűvös időben bőrpír figyelhető meg.

Mikor jöhet létre zsírhiányos bőr?

Akkor jöhet létre, ha a faggyúmirigyek által termelt faggyú, illetve szaruképződés folyamán keletkező viaszos anyagok mennyisége kevesebb az átlagnál. Ez a bőrtípus a hám vízhiányával jár együtt.

A zsírhiányos bőrnek két fajtáját ismerhetjük. Az egyik a mérsékelten zsírhiányos, valamint a fokozottan zsírhiányos bőr. A nem megfelelő arcápolás, a gyakori szappanos mosdás és a magas alkoholtartalmú készítmények használata jelentősen hozzájárulnak a zsírhiányos bőr kialakulásához. Persze nem csak külső tényezők lehetnek az okozói, hanem belső hatások is, mint például az ösztrogén túltermelődése vagy az öregedés. És most nézzük, hogyan kezelhetjük, ápolhatjuk zsírhiányos bőrünket!

Mérsékelten zsírhiányos, felszíni vízhiányos bőrtípus

A mérsékelten zsírhiányos arcbőrre jellemző a mattság, zárt pórusok és az érzékenység (kozmetikai termékekre, szélsőséges időjárásra, egyéb külső hatásokra). Az ilyen bőrtípus ápolásánál (mint minden bőrtípusnál) is első lépés a tisztítás. Ezt a célt legjobban az arctej biztosítja. Ha lehetséges válasszunk valamilyen magból kinyert, vagy gyümölcsös arctejet! Ez után következhet egy kis masszázs. Vegyünk kakaóvajas, gyógynövényes vagy növényi olajos masszázskrémet, majd gyengéden masszírozzuk át vele arcbőrünket! Tápláló és hidratáló arcpakolással fejezzük be az arcbőr ápolását! Lehetőleg olyan pakolást készítsünk vagy vegyünk, amelyek tartalmaznak A-, D-, F-, B1-vitaminokat és egyéb ásványi anyagokat!

Fokozottan zsírhiányos, felszíni vízhiányos bőrtípus

A fokozottan zsírhiányos bőr jellemzője a mattság, a zárt pórusok, a korpás hámlás és a bőrpír. Okozhatják magas koleszterintartalmú kozmetikai termékek használata, alkoholos készítmények, anyagcserezavar, recesszív öröklődlsmenet és az öregedés. Az ilyen bőr tisztításánál használjunk kamillás vagy algás arctisztító tejet! A tápláló arcpakolásokról se feledkezzünk meg! Arcpakolás készítésekor vagy megvételekor válasszunk olyan terméket, anyagot, amelyben A-, E-, F-vitamin, gyógynövények, karottaolaj található! Az avokádó, földimogyoró, a búza vagy a kukorica tartalmú termékek is tökéletesek erre a bőrtípusra. Nappalra használjunk jó minőségű, vitaminokban gazdag, hidratáló arckrémet! Ami kerülendő: a lanolinos és magas koleszterintartalmú készítmények, krémek használata, ugyanis ezek felgyorsíthatják a gyulladásos folyamatokat!

Mindkét bőrtípusra megfelelő, ha rizsolajas, teknőcolajos vagy nercolajos krémet használunk!

Íme, egy otthon is könnyen elkészíthető arcpakolás, a Kazeinos arcpakolás

Hozzávalók:

  • 100 g zsíros túró
  • Napraforgóolaj
  • 1-2 g méz.
A túrót keverjük el kevéske napraforgóolajjal, addig amíg egy sűrű, krémes masszát nem kapunk! Majd ehhez adjunk 1-2 g mézet! A kapott pakolást vigyük fel az arcunkra és hagyjuk rajta legalább 20 percig! Végül mossuk el jó alaposan!