Zsíros bőr

A zsíros bőrtípust seborrhoeás bőrtípusnak is nevezzük. A seborrhoea egy görög eredetű szócska, amely faggyútúltengést jelent. A zsíros (seborrhoeás) bőrtípust két csoportra oszthatjuk, attól függően, hogy a faggyúban milyen zsírszerű anyagok találhatóak:
  • olajos seborrhoeás bőrtípusok
  • száraz seborrhoeás bőrtípusok.
Nézzük meg, hogy külön-külön mit is jelentenek ezek a bőrtípusok.

Az olajos seborrhoeás bőrtípus jellemzője, hogy olajosan fénylik az arcbőr, tágak a pórusok, komedók található rajta, zsíros a tapintása, az arc színe sápadt, sárgás. Mi okozza az ilyen típusú bőrt? A vízelvonó hatású készítmények, a kevés mozgás, a zsíros, fűszeres ételek fogyasztása, hormonzavar, a tesztoszteron fokozott termelődése, de dominánsan öröklődhet is.

A száraz, korpázó seborrhoeára jellemző, hogy az arcbőr fénytelen, a pórusok tágak, nehezen eltávolítható komedók találhatók rajta, zsíros tapintású, korpás, hámló, sápadt, sárgás az arcszín. A környezet szennyeződései, az ipari levegőszennyezés, a kevés mozgás, a kevés levegő, a fűszeres ételek gyakori fogyasztása, a stressz, a koleszterines kozmetikai termékek használata, anyagcserezavarok, vérzékenység, hormonzavar, B-vitamin hiány mind-mind ilyen bőrtípust eredményezhetnek, de dominánsan ez is öröklődhet. Hogyan, mivel kezeljük, ápoljuk?

Az olajos seborrhoeás bőr ápolása

Mind minden bőrtípusnál, itt is a legelső lépés az arcbőr megfelelő tisztítása. Olyan arctejet válasszunk, amely tartalmazza az alábbiak valamelyikét:
  • rózsa
  • uborka
  • mályva .
Az ilyen tartalmú készítmények a legmegfelelőbben az ilyen bőr ápolására. A masszázshoz gyógynövény tartalmú olajokat, krémeket használjunk! Az arcpakolásnál fontos odafigyelnünk, hogy a pakolások hámképzők, anyagcserefokozók, bőrlégzést segítők, magas B-vitamin tartamúak vagy sörélesztő tartalmúak legyenek!Kiváló pakolások lehetnek még az aloe vera, gingko, algás kivonatú készítmények. Az olajos seborrhoeás bőrre jótékony hatással van az UV-fény is, de ennél fontos figyelembe vennünk a mértékletességet! Használjunk hidratáló arckrémet! Mozogjunk, sportoljunk sokat!

A korpás seborrhoeás bőr ápolása

Az arcletisztítás enyhén lúgos arctejjel ajánlott. Gyengéden, körkörös mozdulatokkal géllel, emulzióval masszírozzuk át az egész arcunkat! Ehhez a bőrtípushoz B-vitamin, A-, E-, F-vitamin dús pakolásokat alkalmazzunk! Nagyon hatásosak még az egzotikus növények, az aloe vera vagy a gránátalma. A kazeines vagy csukamájolajos pakolások is hatékonyak, mivel nyugtató hatásúak és javítják a korpás seborrhoeás bőr minőségét. Használjunk nappali, hidratáló arckrémet!

Mindkét bőrtípusra nyugodtan használható a következő hidratáló, tápláló arcpakolás

Hozzávalók:

  • 2 g méz
  • 2 g élesztő
  • 8 g natúr joghurt
  • 20 g nem ionos hidrofil krém
  • 1 tojás habja (fehérje).
(Mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk!)

Az összetevőket keverjük össze, majd vigyük fel az arcunkra, nyakunkra, esetleg a dekoltázsunkra! Hagyjuk rajta fél óráig, majd vízzel mossuk le!